De bouw trekt weer aan en bedrijven staan te springen om goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel. Wat merken de bouwopleidingen daarvan? En hoe denken de studenten er zelf over? Wat zijn hun dromen en ambities? Een gesprek met tegelzetters Joey Boxma en Noah Verbeem die een dag per week de vakopleiding van Espeq bouwmensen in Alkmaar volgen.

Van standaard toiletten en keukens tot luxe badkamers in grote villa’s. Noah en Joey draaien er hun hand niet voor om. De tegelzetters in opleiding vinden het beiden nog steeds interessant en uitdagend. “Werk is er voor ons altijd. Al kan specialiseren geen kwaad.”

De ene week een serie badkamers de andere week een villa

De afwisseling. Dat vinden ze het mooist. De ene week sta je in serie een hele rij badkamers te tegelen. Dan is de kunst iedere badkamer net zo netjes te tegelen als de vorige en de volgende. En de week erop sta je in een of andere villa in Bergen een super-de-luxe sauna met jacuzzi van vet dure Italiaanse mozaïektegeltjes te voorzien. Dan mag er geen steentje scheef zitten, geen voeg te vol of te leeg, geen spatje lijm verspild. En dan loopt de heer of dame des huizes je ook nog de hele dag op de vingers te kijken. “Maar je krijgt er wel croissantjes en gebak bij de lunch”, lacht Joey Boxma (18) zijn collega Noah Verbeem (17) uit. “Net op die dag dat jij naar school moest!” Noah kijkt eerst wat beteuterd, maar kan er dan zelf ook om lachen. “Was dat bij die oudere vrouw die altijd de deur in haar badjas open deed? Ja, dat was een chill project. Gruwelijk huis, mooie sauna. Wil ik later ook.”

Net een stelletje Polen

Echt gekozen voor het vak van tegelzetter hebben ze nooit. Noah: “Ik wist eigenlijk nooit wat ik wilde. Leren kan ik niet. Ik heb mijn hele Vmbo-tijd achter de Playstation doorgebracht. Vorig jaar zomer moest ik gaan werken van mijn ouders. Anders kreeg ik geen scooter. Heb ik één keer gesolliciteerd bij hetzelfde bedrijf waar mijn vriend Joey al werkte. Meteen aangenomen. In het begin in het magazijn, maar ik heb gewoon gevraagd of ik eens mee mocht naar een klus. Ben ik begonnen met dingen klaarzetten, specie maken, lijm smeren, dat soort dingen. Nu leg ik mijn eigen vloertjes. Maar ik kan nog veel leren hoor. Durf het nog niet alleen. Maar ze zeggen dat ik talent heb.”

Ook Joey kwam min of meer per ongeluk bij Tuijps terecht. “Een vriendin van mijn broer is daar secretaresse ofzo. Die heeft me aanbevolen. Ik hielp mijn vader altijd veel met zijn werk. Die is ook tegelzetter. Het is een leuk en mooi vak. Je kunt echt het verschil maken.”

Niet bang voor beunhazen

Bang voor concurrentie van beunhazen of bijvoorbeeld Poolse vakmannen zijn ze niet. “Ze zeggen altijd dat ze onder de prijs werken”, zegt Joey. “Maar ik ken er een paar en die leveren echt vakwerk. En ze zijn net zo duur – of goedkoop – als wij. Ik vind het prima. Je moet gewoon heel goed je best doen. Secuur en snel werken. Een vakman zijn. Dan is er altijd werk genoeg.” Noah denkt er ook zo over. “Of het nu goed of slecht gaat in de bouw. Er is altijd werk. Nu is er opeens heel veel nieuwbouw, maar renovaties en verbouwingen gaan altijd door. Ik wil me wel gaan specialiseren. Ik vind dat priegelwerk mooi. Echt luxe dingen maken, zoals die sauna. Dat is denk ik wel een nichemarkt. Als je daar echt goed in bent, kun je echt bakken met geld verdienen.”

Dan ben ik directeur

Of ze zich zorgen maken over later? Want ze hebben toch een zwaar beroep en moeten misschien wel tot hun zeventigste doorwerken. “Nou zwaar? Stratenmakers, die hebben het pas zwaar”, stelt Joey. “Je moet wel opletten dat je niet te veel pakken tegelijk naar binnen sjouwt en soms zit je veel en lang in een lastige houding. Maar je moet gewoon een beetje opletten. En ik sport veel.” Ook Noah maakt zich geen zorgen. “We leren wel veel over veilig werken en zo. En dat je moet uitkijken voor stof en bepaalde lijm. Maar ik doe dit werk echt niet meer na mijn 45ste hoor. Dan ben ik directeur joh!”