Hoe licht, flexibel, isolerend en brandwerend ze ook zijn…. Nederlanders willen niet aan gipskartonwanden. Dat wil zeggen: niet in hun nieuwbouwwoning. Een nieuwe sterke plaat van Gyproc moet voor eens en voor altijd afrekenen met alle vooroordelen.

Stel Mark van Houten een vraag over metal-studwanden en hij steekt een hele filosofische verhandeling af. Hij begint nog net niet met het scheppingsverhaal, maar alles wat er daarna op aarde gebeurde komt wel zo’n beetje langs. Alle lijnen in zijn betoog, hoe onnavolgbaar ze ook lijken, komen uiteindelijk samen bij de nieuwe Habito-wand die Gyproc deze dagen op de Nederlandse markt lanceert.

Die lange aanloop heeft een reden. Als commercieel directeur van Gyproc Nederland moet Van Houten net iets te vaak opboksen tegen uitgesproken vooroordelen. Nederland is namelijk geen metal stud-land. Dat wil zeggen: niet in de woningnieuwbouw. “Tussenwanden van gipsblokken vinden we prima, cellenbeton ook, maar gipsplaten in hun nieuwbouwwoning wijzen mensen af. Ze kloppen erop en wenden hun hoofd af”

“Laat de aannemer niet aankomen met zo’n bordkartonnen wandje”

Op bouwtekeningen zijn muren vaak niet meer dan een achteloos getrokken streep, weet Van Houten maar al te goed. De architect laat het aan de projectontwikkelaar of de aannemer om er een goede invulling aan te geven. “Maar laat ze niet aankomen met zo’n bordkartonnen wandje”, verwoordt hij het gevoel van veel huizenkopers. “Hij klinkt hol als je er op klopt en als je er een schroef in draait, houdt die niet. Moet je weer op zoek naar een speciale plug of zwaar achterhout. En stoot je er met een zwaar voorwerp tegenaan, zit er een deuk in. Nee, zo’n wand willen mensen niet in hun huis. Terwijl ze het in een kantoor, hotelkamer, of transformatieproject geen probleem vinden. En de eisen liggen daar echt flink hoger.”

De technische eigenschappen spreken wat Van Houten betreft voor zich. Op het gebied van brandwerendheid, akoestiek, vochtregulering, geluids- en warmte-isolatie, gewicht, flexibiliteit en duurzaamheid, overtreffen metalstud wanden ruimschoots andere wandsystemen. Zowel in de praktijk als in het laboratorium presteren ze uitstekend. Maar die feiten overtuigen huizenkopers en beslissers in de woningnieuwbouw gek genoeg nauwelijks. Van Houten moet met hele andere argumenten aankomen, wil zijn boodschap bij mensen binnenkomen. Daarvoor heeft hij die enorme aanloop nodig. Trek gerust een uurtje uit als je hem een onschuldige vraag stelt.

Een wandsysteem doet zoveel meer dan het afbakenen van de ruimte

“Saint-Gobain? Dat bestaat al meer dan 350 jaar”, benadrukt hij. “We leveren niet zomaar materialen voor wanden, vloeren of daken. Nee, we maken ruimten waarin mensen zich prettig voelen en kunnen wonen, werken, recreëren of wat mensen verder maar doen. Behaaglijke ruimten. Want het gaat om zoveel meer dan alleen het afbakenen. En daar slagen we met gips veel beter in dan veel andere materialen. Het mag dan hol klinken als je er op klopt, dat doet niets af aan de geluidsisolaerende eigenschappen. Want met een massa-veer-massa systeem bereik je veel hogere isolatiewaarden dan met een massieve wand van cellenbeton of gipsblokken. Dergelijke wanden geven het geluid veel gemakkelijker door aan de buren. En met je kabels en installaties ben je met metalstud uiteraard veel flexibeler. Zelfs het binnenklimaat valt beter uit als je gips gebruikt. Het materiaal neemt vocht op en staat het ook weer af. De ruimte ademt als het ware.”

De nieuwe Habito-wand voegt daar stootvastheid en draagkracht aan toe. Precies de eigenschappen die mensen missen bij de bestaande platen en ze weerhouden van het toepassen van metalstudwanden. Van Houtens taak als commercieel directeur zal daarom een stuk eenvoudiger worden, verwacht hij. De plaat rekent definitief af met alle vooroordelen. Hoe de plaat precies is samengesteld, vertelt Van Houten niet. Er is wat veranderd aan de receptuur van het gips en er zijn stoffen toegevoegd als wapening. Daar houdt hij het bij. Voor vragen over de precieze technische prestaties verwijst hij graag naar zijn manager techniek, Ad Maas. Die overlegt een dikke stapel onderzoeksrapporten die de geclaimde prestaties onderbouwen. Daar is Maas dag in dag uit met een heel team mee bezig. Dat stelt Van Houten in staat zich te concentreren op het grote gebaar. De helicoptervisie. De grove pennestreek.

Zelf ervaren beklijft het best

De onophoudelijke woordenstroom wordt kracht bijgezet met een demonstratie. In hotel Van der Valk in Tiel heeft Gyproc tijdelijk een hotelkamer ingericht als demonstratie ruimte. Daar staan alle Habito wanden op zo’n manier opgebouwd dat je er ook achter kunt kijken en in het binnenste. Gyproc neemt er klanten en verwerkers mee naar toe voor een aanschouwelijke demonstratie. Want niets beklijft zo goed, als het zelf ervaren “Draai er maar een schroef in, knal er maar eens met een steekkarretje tegenaan,” moedigt Van Houten aan. “Ervaar hoe stootvast hij is. Van Houten neemt plaats op een stoel die net met vier standaard spaanplaatschroeven tegen de wand is geschroefd. Elke schroef kan gemakkelijk 30 kilo dragen. Zonder plug of achterhout. De wand geeft geen krimp. Vanaf zijn zwevende zetel klopt hij er eens op. “Hoor je?” Vraagt hij veelbetekenend. Dit rekent echt af met alle vooroordelen. Daarna draait hij één van de schroeven van de stoel los en laat zien wat er achterblijft.

Aannemer Slokker Innovate is inmiddels overstag en past de Habito wanden toe in het Spaarhuisconcept. “Ze overwogen met Metal Stud te stoppen in toekomstige projecten, omdat kopers van hun nieuwbouwwoningen er niet aan wilden. Nadat ze de nieuwe wand hadden gezien en beoordeeld, waren ze overtuigd en besloten hem als eerste toe te gaan passen in een nieuwbouwproject in Culemborg.” Van Houten hoopt dat er meer aannemers en ontwikkelaars volgen, nu het eerste schaap over de dam is.

Opboksen tegen krankzinnige vooroordelen

“Meer dan mijn collega’s in het buitenland van zusterbedrijven binnen het Saint Gobain concern moeten wij voortdurend tegen krankzinnige vooroordelen opboksen”, besluit hij. “Maar met die nieuwe wand lijkt er nu toch echt op dat Nederland aan het gips gaat. Die achteloos getekende streep op de bouwtekening zal steeds vaker worden uitgevoerd in metal-stud.”

Bron:Cobouw